Livas News

BIC – Η ιστορία ενός gadget που έγινε 75 ετών

Σε µία άλλη εποχή, πολύ πριν από όλους εµάς, οι άνθρωποι, προκειµένου να γράψουν αυτά που ήθελαν, χρησιµοποιούσαν πένες. Τις πένες αυτές τις βουτούσανσε µελανοδοχεία κάθε λίγο και λιγάκι, µε αποτέλεσµα έπειτα από λίγες ώρες γραψίµατος να αποκτούν λερωµένα µανίκια και ένα σωρό από ατυχήµατα µε µουντζούρες σε χαρτιά, τραπεζοµάντιλα και ρούχα.

Ο λόγος που δεν έχουµε βιώσει αυτή την ταλαιπωρία (και για κάποιους γοητεία) είναι το στιλό.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ενώ η πρώτη κατοχύρωση πατέντας για την ιδέα του στιλό µε µπίλια κατατέθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1888 από τον JohnJ. Loud, ένα βυρσοδέψη που ήθελε να γράφει πάνω στις δερµάτινες δηµιουργίες του, έπρεπε να έρθει ένας Ούγγρος συντάκτης εφηµερίδας, ο Laszlo Biro, για να θυµώσει αρκετά µε το χαµένο χρόνο που περνούσε γράφοντας µε πένα και να παρατηρήσει ότι το µελάνι που χρησιµοποιείτο για τηνεκτύπωση των εφηµερίδων δεν άφηνε τις µουντζούρες της συµβατικής µελάνης.

Ο ίδιος και ο αδερφός του Gyorgy έφτιαξαν τη σύνθεση της µελάνης που θα ήταν ιδανική για το στιλό µε µπίλια και κατέθεσαν την πρώτη πατέντα, στη Βρετανία, τη 15η Ιουνίου 1938.

Από τότε, οι αδελφοί Biro είχαν να αντιµετωπίσουν το 2ο Παγκόσµιο Πόλεµο και τις διώξεις.

Ετσι, αποφάσισαν µαζί µε ένα φίλο τους να φύγουν για Αργεντινή και εκεί να συστήσουν την εταιρία Biro Pens of Argentina και να ξεκινήσουν την παραγωγή, αφού πρώτα είχαν καταθέσει εκ νέου πατέντα το 1943.

 

Η ΕΞΕΛΙΞΗ

ΑΠΟ ΤΟΤΕ, τα στιλό µε την µπίλια πήραν το δρόµο τους. Αρχικά ξεκίνησαν να πουλούν τους Birome στυλό, όνοµα που χρησιµοποιείται ακόµη και σήµερα στη χώρα.

Στη Βρετανία υιοθετήθηκαν από τη Βρετανική Αεροπορία καθώς οι πιλότοι επιτέλους µπορούσαν να κρατήσουν σηµειώσεις.

Οι Αµερικανοί που ξεκίνησαν να υιοθετούν το στιλό µε µπίλια ήταν αρκετοί. Εταιρίες όπως η Eberhard Faber ή η Parker λάνσαραν τη νέα τεχνολογία στην αγορά, κάνοντας και τις δικές τους τροποποιήσεις για να τελειοποιήσουν το προϊόν, χωρίς όµως να έχουν να καυχηθούν για κάτι ιδιαίτερο. Μέχρι που έφτασε ο Marcel Bich. Ο Bich προσέγγισε τους αδελφούς Biro και ζήτησε την άδεια εκµετάλλευσης του σχεδίου τους, το 1950.

Βασισµένος σε αυτό, το 1953, συντόµευσε το όνοµά του και λάνσαρε τα στιλό Bic το 1953, µάρκα που αναγνωρίζεται πια παγκοσµίως.

Με την επιτυχία των στιλό Bic από το 1960, αλλά και τον ανταγωνισµό που υπήρχε από άλλες εταιρίες το στιλό µε µπίλια έγινε ένα από τα πιο φτηνά και χρήσιµα προϊόντα που κυκλοφορούσαν στην αγορά. Επίσης αποτέλεσε εµπορική επιτυχία χάρη στο λιτό σχεδιασµό, στην αξιοπιστία, αλλά και τη µεγάλη δι-αθεσιµότητά του σε κάθε χώρα του πλανήτη. Οσο κι αν οι περισσότεροι από εµάς πια χρησιµοποιούµε πλη-κτρολόγιο για να γράφουµε όλα εκείνα που θέλουµε ή σκεφτόµαστε, ακόµα, όταν τα πράγµατα γίνονται περισσότερο «χειροπιαστά» χρησιµοποιούµε ένα Bic: το 75 ετών gadget που άλλαξε τον κόσµο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *